Presentació

Gallum Gallum és un projecte que posa en contacte creació artística i elements d'identitat local mitjançant un conjunt d'intervencions en l'espai públic que tenen en comú el pollastre pota blava. La proposta ha reunit creadors i continguts multidisciplinaris, i també col·lectius ciutadans que han treballat entorn aquest símbol identitari comú.

21 de octubre de 2009

El vigilant original

De Dios es el gallo digna criatura y él es del presbítero típica figura sobre el templo el gallo, contra el viento erguido alza la cabeza y está prevenido
(Poema anònim d'un còdex del Segle XII - Catedral d'Oeringhen - Alemanya)

Deixem enrere el dia i entrem a la nit amb només fer un pas. La porta es tanca i vam trigar uns segons en acostumar els ulls a la foscor del taller. Però gairebé de seguida que ho fem, notem que una figura lluminosa sorgeix de la penombra. Alçat al mig de l'espai, està Ell, imponent en la seva blancor, lleuger, gairebé majestuós. Escultures, materials, eines, pedres i infinitat d'objectes semblen observar, desd'una curiositat respectuosa, el naixement d'aquest ésser. Unes mans fermes repassen les seves formes. En l'aire humit i calent sura la fina pols que cau del seu cos. A pesar de la calor, un hivern d'artifici ens envolta.


Mariano Ríos Sánchez, escultor, pren el raspall de claus i poleix l'ala del vigilant original. Del motlle de poliester que es faci d'ell, sorgiran les quinze reproducciones per als artistes de Gallum Gallum. L'original podria haver-se fet amb altres materials i altre tècnica, explica Mariano, però ell es va decidir per esculpir un gran bloc de porexpan i treballar-lo com si fos pedra. "Gaudeixo més tallant", confessa.


La proposta inicial de l'escultura -esquemàtica, plana- ha adquirit moviment i fluidessa en la talla de la figura. Serres, ganivets, raspalls, han anat modelant la cua imponent, la cresta incisiva, el ferm cap fins arribar a les seves actuals mesures de 1.80 cm d'alçada x 1.50 d'ample i 0.50 de grossor (contant amb la base que servirà per fixar les reproduccions en els seus llocs d'emplaçament). La possibilitat de que la peça es trenqui en el procés de fer les rèpliques, la tè ben present l'escultor. Si això succeís, ell recuperarà la peça i la restaurarà per conservar-la.



La trajectòria de Mariano Ríos és extensa i les seves escultures públiques en El Prat són molt conegudes. La seva continua presència en iniciatives artístiques li ha portat a participar en diverses exposicions col·lectives i individuals des de la dècada dels 80', i a fer activitats conjuntes amb artistes de la pintura i la fotografia. No obstant això, mai abans havia participat en un projecte amb tants creadors involucrats como Gallum Gallum. Mariano, per ser l'autor de la figura - suport de les posteriors intervencions, sent que participa amb tots i cada un dels artistes, una cosa que troba tan estimulant i interessant com veure les reaccions de la gent el dia que els galls vegin la llum.

Artista: Mariano Ríos Sánchez
Tècnica: Talla /Modelat
Materials: Bloc de polietilens expandit, resines de poliester, pintura blanca, serres, ganivets, raspalls de claus

Publicar un comentario

 
Creative Commons License
Blog Proyecto Gallum Gallum by Giselle García is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-No comercial-Sin obras derivadas 3.0 España License.