Presentació

Gallum Gallum és un projecte que posa en contacte creació artística i elements d'identitat local mitjançant un conjunt d'intervencions en l'espai públic que tenen en comú el pollastre pota blava. La proposta ha reunit creadors i continguts multidisciplinaris, i també col·lectius ciutadans que han treballat entorn aquest símbol identitari comú.

3 de junio de 2010

Properes activitats del Gallum...

Els gallums a la Plaça de la Vila, envoltats per una
energia misteriosa...(Autor: José Manuel Mota, Motarile)


La galeria de "Participa al Gallum Gallum" ja té centenars d'imatges i les activitats al voltant de l'exposició continuen. Aquest dissabte 5 de juny, a les 12 h. a Torre Muntades, es presentarà el catàleg de l'exposició y del projecte, i el diumenge 6 l'artista Stella Rubio dirigirà el segon taller d'art en família, en el qual nens i nenes realitzaràn el Joc del Gallum Gallum.


El silenci, la llum i les ombres dels galls a La Capsa.
(Autora: Silvia Cerón Azuar)


Aquí us deixem el text introductori del catàleg, escrit per l'artista Celia Marín.

L'art portat a l'espai públic té la peculiaritat d'interrompre momentàniament la nostra quotidianitat. L'objecte artístic actua no només espacialment - en interaccionar amb el lloc on se situa- sinó que també ho fa temporalment - en establir un punt d'inflexió en el tic-tac del nostre dia a dia. Marca una fita, un "ara i aquí" que revoluciona, en la majoria dels casos, la funcionalitat estèril que acostuma a ocupar els llocs de trànsit habituals de les ciutats. Carrers, places, cantonades queden envaïts per la sorpresa, els llocs de pas esdevenen llocs dels símbols i les referències.

En el cas de "Gallum Gallum", l'objecte no és només un simple objecte, ja que forma part d'una proposta col·lectiva. El joc portat al carrer ja era joc abans d'arribar-hi. La mobilització del grup d'artistes locals que reflexionen al voltant d'un mateix tema és el que acabarà produint el gest de sorpresa urbà.La creadora del curtmetratge "5:30 a.m.", Sandra Daza,
gaudeix dels galls amb la seva família

Així i tot, no podem reduir aquesta intervenció sobre l'espai públic a un simple gest formal, ja que algunes de les propostes fugen del suport bàsic per anar més enllà en forma de curt d'animació, de papiroflèxia o en la documentació del mateix projecte. En aquest últim cas, l'objecte artístic esdevé punt de partida i serveix com a reflexió i referència per a un objecte artístic nou. La capacitat d'estimular la imaginació i la creativitat, de suggerir, d'emocionar i provocar, és, de fet, la funció última i primera de tota la intervenció.

Ja fa mesos que la ciutat va començar a rebre advertències de l'arribada dels pollastres gegants i que aquests van ocupar algunes places i carrers. D'aleshores ençà ha plogut molt, fins i tot ha nevat..., l'acció col·lectiva acaba ara amb aquesta exposició i amb aquest catàleg que recullen tot el procés d'elaboració i direcció del "Gallum Gallum". Però avui encara continuem trobant petjades blaves en llocs inesperats. Unes petjades, que a poc a poc, s'aniran esborrant i desapareixent, fins que només en quedi la memòria. Símbol del caràcter efímer que tenen, i han de tenir, aquestes coses, com de màgia, com de somni urbà.

Celia Marín. Maig de 2010.
Publicar un comentario

 
Creative Commons License
Blog Proyecto Gallum Gallum by Giselle García is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-No comercial-Sin obras derivadas 3.0 España License.